Podłoga w kuchni – co brać pod uwagę przy wyborze?

Podłoga w kuchni – co brać pod uwagę przy wyborze?

Kuchnia to szczególne miejsce w naszym domu. Według ekspertów to właśnie w tym pomieszczeniu spędzamy najwięcej czasu. W kuchni nie tylko gotujemy, ale prowadzimy też życie towarzyskie. To też przestrzeń narażona na szczególną eksploatację. Uwagę warto zwrócić przede wszystkim na podłogę, która z łatwością może ulec uszkodzeniu czy zabrudzeniu. Projektując domową kuchnię, należy więc wybierać podłoże odporne na niekorzystne czynniki. Podłoga nie może pękać, rysować się, odbarwiać pod wpływem wilgoci czy wysokich temperatur. Ma być zachowana w idealnym stanie podczas gotowania, smażenia czy pieczenia. Musi być łatwa w utrzymaniu czystości, wygodna, ale też estetyczna. Jest przecież jedną z najważniejszych części w domu, warto, by prezentowała się okazale. Podpowiadamy, jaką podłogę wybierać, by doskonale sprawowała się przez długie lata.

Płytki ceramiczne

Rzeczywiście to płytki królują w większości domów i przestrzeni kuchennych. Są przede wszystkim trwałe, idealnie przewodzą ciepło przy ogrzewaniu podłogowym, są łatwe do mycia. Są też odporne na pęknięcia, zarysowania, a nawet rozlany, gorący olej. Co więcej, dzisiaj możemy wybierać rozmaite wzory, kolory i struktury tego rodzaju podłoża, dzięki czemu kuchnia z podłogą z płytek może być rzeczywiście nie tylko funkcjonalne, ale też piękna.

Wylewki żywiczne

To nowy trend, który coraz częściej stosuje się w kuchni. Minęły już czasy, w których wylewki żywiczne stosowano jedynie w halach, magazynach, fabrykach, warsztatach, garażach czy przestrzeniach użyteczności publicznej. Dzisiaj można je z powodzeniem kłaść także w domowych kuchniach. Posadzki epoksydowe są trwałe, idealnie twarde i gładkie. Do tego można je wybierać w dowolnych kolorach albo z dodatkowym elementem dekoracyjnym, na przykład drobinkami kwarcu, które dają świetny efekt błyszczenia się mieniącego brokatu. Podłoga w kuchni z żywicy jest ponadczasowa, trwała, elegancka, minimalistyczna. Pasuje do niemal każdego wnętrza, a mieszkańcy cieszą się z bezproblemowego utrzymania takiej podłogi w czystości.

Naturalny kamień

Kamień to jeden z najstarszych surowców, jakie zaczęto wykorzystywać w ramach aranżacji wnętrz. Świetnie sprawdza się w kuchni ze względu na idealną trwałość i brak konieczności specjalnej konserwacji. O podłogę z naturalnego kamienia nie trzeba specjalnie dbać, łatwo się ją czyści i jest odporna na wszelkie warunki. Naturalny kamień jest też niezwykle reprezentacyjny i sprawdza się jako element dekoracyjny kuchni. Niestety, wybór tej podłogi może sporo kosztować – zakup kamienia jest drogi.

Drewno i panele

Jeszcze do niedawna uznawano, że naturalne deski drewniane albo tradycyjne panele nie są dobrym surowcem w kuchni. Dzisiaj wiele się zmieniło i te są coraz częściej wybierane właśnie do przestrzeni, w której się gotuje. Okazuje się, że w przypadku naturalnego drewna wystarczą jakościowe impregnaty i należyta konserwacja, by taka podłoga mogła w swojej świetności przetrwać długie lata. Podobnie sytuacja wygląda, jeśli pod uwagę weźmiemy panele. Ich producenci stawiają dzisiaj na jakość i te dedykowane pomieszczeniom kuchennym wykazują najlepszą trwałość.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *