Wiele osób staje przed wyborem, jak urządzić swoją nowoczesną kuchnię i jaki sprzęt do niej wybrać. W przypadku kuchenki można wybrać tradycyjna kuchnię gazową lub płytę indukcyjną. Jakie są plusy i minusy obu tych rozwiązań?
Płyta indukcyjna
Płyta działa na prąd, więc jej koszty użytkowania mogą być wyższe niż używania kuchenki gazowej. Płyta wymaga także odpowiednich garnków z grubym dnem. Tylko one będą idealnie do niej przylegać. Jeśli ktoś posiada już komplet garnków, które wcześniej były używane na kuchence gazowej, to mogą one nie być odpowiednie na płytę indukcyjną. Użytkownicy muszą się więc liczyć z dodatkowymi kosztami. Natomiast zaletą płyty jest szybkie podgrzewanie oraz nie grzanie się garnków, a jedynie potraw w nich znajdujących się. Kolejnym plusem płyty, jest łatwość jej czyszczenia, ponieważ jest to jednolita powierzchnia bez zakamarków, w które może wchodzić brud, w łatwy sposób można więc ją wyczyścić. Nie można na tej płycie również przypalić, czy spalić garnka, ponieważ płyta sama się wyłączy, a poza tym nie grzeje garnka, tylko potrawę w środku. Niebywałą zaletą płyty indukcyjnej jest również krótszy czas przygotowania posiłków, ponieważ nie ma tak dużych strat energetycznych, jak w przypadku gazu. Wadą oprócz ceny takich kuchenek jest również większa podatność na awarię, ponieważ jest to już bardziej zaawansowane technicznie urządzenie.
Kuchenka gazowa
Kuchenka gazowa wykorzystuje tańszą opcję zasilania, czyli gaz. Oprócz tego, nie wymaga specjalistycznego rodzaju garnków. Może więc to być bardziej ekonomiczna opcja. Trochę większe trudności można mieć z czyszczeniem kuchenki gazowej. Pomimo tego, że nowoczesne kuchenki gazowe mają mniej zakamarków, to i tak jest wiele miejsc, do których na kuchence gazowej mogą dostać się zanieczyszczenia. Oprócz tego bardzo łatwo jest również przypalić garnek na takiej kuchence, gdy coś wykipi. Kuchenka przyda się jednak tym osobom, które na przykład lubią na niej opalać cebulę do rosołu, takiej możliwości nie ma na indukcji. Kuchenka gazowa ma również małe ryzyko wystąpienie awarii. Po prawidłowym podłączeniu gazu, prawie nie ma możliwości wystąpienia awarii na takim urządzeniu.
Kuchenka gazowa czy płyta indukcyjna? Wybór należy do konsumenta. Zależy to przede wszystkim od budżetu, ale również od możliwości instalacyjnych. Każde z rozwiązań ma wady i zalety, więc wszystko zależy od kupującego.
Kuchenka gazowa czy płyta indukcyjna?
Wiele osób staje przed wyborem, jak urządzić swoją nowoczesną kuchnię i jaki sprzęt do niej wybrać. W przypadku kuchenki można wybrać tradycyjna kuchnię gazową lub płytę indukcyjną. Jakie są plusy i minusy obu tych rozwiązań?
Płyta indukcyjna
Płyta działa na prąd, więc jej koszty użytkowania mogą być wyższe niż używania kuchenki gazowej. Płyta wymaga także odpowiednich garnków z grubym dnem. Tylko one będą idealnie do niej przylegać. Jeśli ktoś posiada już komplet garnków, które wcześniej były używane na kuchence gazowej, to mogą one nie być odpowiednie na płytę indukcyjną. Użytkownicy muszą się więc liczyć z dodatkowymi kosztami. Natomiast zaletą płyty jest szybkie podgrzewanie oraz nie grzanie się garnków, a jedynie potraw w nich znajdujących się. Kolejnym plusem płyty, jest łatwość jej czyszczenia, ponieważ jest to jednolita powierzchnia bez zakamarków, w które może wchodzić brud, w łatwy sposób można więc ją wyczyścić. Nie można na tej płycie również przypalić, czy spalić garnka, ponieważ płyta sama się wyłączy, a poza tym nie grzeje garnka, tylko potrawę w środku. Niebywałą zaletą płyty indukcyjnej jest również krótszy czas przygotowania posiłków, ponieważ nie ma tak dużych strat energetycznych, jak w przypadku gazu. Wadą oprócz ceny takich kuchenek jest również większa podatność na awarię, ponieważ jest to już bardziej zaawansowane technicznie urządzenie.
Kuchenka gazowa
Kuchenka gazowa wykorzystuje tańszą opcję zasilania, czyli gaz. Oprócz tego, nie wymaga specjalistycznego rodzaju garnków. Może więc to być bardziej ekonomiczna opcja. Trochę większe trudności można mieć z czyszczeniem kuchenki gazowej. Pomimo tego, że nowoczesne kuchenki gazowe mają mniej zakamarków, to i tak jest wiele miejsc, do których na kuchence gazowej mogą dostać się zanieczyszczenia. Oprócz tego bardzo łatwo jest również przypalić garnek na takiej kuchence, gdy coś wykipi. Kuchenka przyda się jednak tym osobom, które na przykład lubią na niej opalać cebulę do rosołu, takiej możliwości nie ma na indukcji. Kuchenka gazowa ma również małe ryzyko wystąpienie awarii. Po prawidłowym podłączeniu gazu, prawie nie ma możliwości wystąpienia awarii na takim urządzeniu.
Kuchenka gazowa czy płyta indukcyjna? Wybór należy do konsumenta. Zależy to przede wszystkim od budżetu, ale również od możliwości instalacyjnych. Każde z rozwiązań ma wady i zalety, więc wszystko zależy od kupującego.