Masz ochotę na słodkie i sycące ciasto z kremem? Dotychczasowe przepisy na ciasta nie zachwyciły cię? Spróbuj tego przepisu na niesamowite miodowe ciasto krówka z kremem budyniowym.
Jeżeli ciasta z kremem należą do Twoich ulubionych ten przepis zdecydowanie będzie dobrym wyborem.
Składniki na formę o wymiarach 35×24 cm
Żeby zrobić ciasto miodowe potrzebujemy :
– 500 gram mąki pszennej,
– 250 gram masła lub margaryny zmrożonej, pokrojonej w kawałki,
– pół szklanki cukru,
– dwa jajka,
– dwie płaskie łyżeczki sody,
– dwie łyżki płynnego miodu,
– dwie łyżki wody.
Do kremu budyniowego potrzebujemy :
– 550 ml mleka,
– ¾ szklanki cukru,
– opakowanie budyniu waniliowego bez cukru,
– żółtko,
– kopiasta łyżka mąki pszennej,
– kopiasta łyżka skrobi ziemniaczanej,
– 250 gram masła.
Dodatkowo potrzebna będzie puszka masy królewskiej lub słodkiego mleka skondensowanego oraz 300 gram orzechów, najlepiej włoskich.
Przygotowanie
Przygotowania możemy zacząć od formy. Wykładamy na nią papier do pieczenia i odkładamy na bok. Następnie, jeśli mamy mleko skondensowane to gotujemy je w garnku z wodą na małym palniku przez trzy godziny – puszkę trzeba całkiem zalać wodą.
Jeśli mamy masę królewską, to od razu przechodzimy do ciasta i masy budyniowej. Jedynie co musimy zrobić z puszą to mając gotowe ciasto i krem, wkładamy puszkę do ciepłej wody na chwilę.
Przechodzimy do ciasta. Mieszamy razem wszystkie składniki podane wyżej i zagniatamy z nich ciasto. Dzielimy je na pół. Jedną połowę wykładamy na przygotowaną formę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia, wyciągamy i wymieniamy na drugą połowę ciasta.
Pieczemy dokładnie tak samo.
Teraz masa budyniowa. Trochę więcej jak połowę mleka gotujemy z cukrem. Resztę mieszamy trzepaczką z budyniem, żółtkiem, mąką i skrobią. Gdy mleko zacznie się gotować przelewamy do niego budyń i szybko mieszamy. Inaczej powstaną grudki. Masa musi się zagotować, po czym trzymamy ją jeszcze minutę na palniku, mieszając cały czas. Po tym pozostawiamy budyniowy krem do ostygnięcia.
Miękkie masło ucieramy w mikserze, stopniowo dodając do niego chłodny krem budyniowy.
Odstawiamy i zabieramy się za orzechy, które trzeba posiekać.
Do formy wykładamy pierwszy placek ciasta miodowego. Smarujemy masą królewską lub mlekiem skondensowanym, po 3-godzinnym gotowaniu. Następnie posypujemy orzechami i kładziemy krem budyniowy. Przykrywamy drugim plackiem ciasta miodowego. Ponownie kładziemy masę królewską lub mleko skondensowane i posypujemy resztą orzechów.
Ciasto jest prawie gotowe. Prawie, bo teraz uwidacznia się jego jedyna chyba wada – czekanie. Aby ciasto rozpływało się w ustach i miało taki pyszny smak, jak powinno powinniśmy chwilę odczekać. Na początku jest bowiem bardzo kruche i jakby suche. Po jednym dniu w chłodnym miejscu – ale nie lodówce – ciasto miodowe nasiąka masą i kremem i ciasto już jest lepsze.
Oczywiście ciasto można jeść już tego samego dnia, ale jeśli poczekacie, to sami zrozumiecie, dlaczego warto poczekać.