Kuchnia dobrze zaprojektowana

Kuchnia dobrze zaprojektowana

Projekty kuchni możemy podzielić pod kątem ich klasycznej i nowoczesnej stylistyki. Niezależnie od tego, co wybierzemy i na jaki rodzaj aranżacji się zdecydujemy, z pewnością będziemy chcieli, aby w finalnym efekcie powstała kuchnia wyróżniająca się pięknem, wygodą oraz funkcjonalnością. Te trzy cele możemy jak najbardziej zrealizować, jeśli przygotowanie projektu kuchni będzie opierało się na kilku istotnych wytycznych. Pamiętajmy jednak, że nie ma jednego, uniwersalnego wzorca na stworzenie idealnej kuchni. Do ideału możemy się jednak zbliżyć.

Kiedy przeglądamy projekty kuchni stworzone przez specjalistów zajmujących się aranżacją wnętrz, w pierwszej kolejności naszą uwagę przyciąga wygląd tego pomieszczenia. Zwracamy uwagę na materiały, kolory, akcesoria itd., czyli wszystko to, co wpływa na estetykę wnętrza, a zapominamy o tym, że kuchnia musi być również w pełni funkcjonalna, aby wszystkie czynności w niej wykonywane nie okazywały się być problematyczne ze względu na niewłaściwe rozstawienie mebli, sprzętu itd. Kuchnia, która nie spełnia podstawowych zasad ergonomii, nie będzie w stanie obronić się nawet swym pięknem.

Zanim rozpoczniemy pracę nad projektem kuchni, zastanówmy się nad tym, jakie są nasze rzeczywiste potrzeby odnośnie tego pomieszczenia. Oczywiście są one zróżnicowane, kiedy przykładowo lubimy eksperymentować z przepisami kulinarnymi i naszym hobby jest pieczenie ciast, a inaczej gdy nie lubimy pichcić i jedynie pojawiamy się w kuchni, aby przygotować prosty posiłek. Również inaczej będzie wyglądał projekt kuchni stworzonej dla rodziny z dziećmi i w przypadku zapracowanego singla, który częściej zjada obiad na mieście.

Zatem określmy w pierwszej kolejności, jak duża kuchnia w naszym przypadku jest koniecznością. Weźmy pod uwagę wielkość zabudowy meblowej, ilość małego i dużego AGD, dodatkowych akcesoriów itd. Na tym etapie podejmijmy również decyzję dotyczącą tego, czy kuchnia ma być zamknięta (oddzielne pomieszczenie) czy otwarta i tym samym połączona z salonem lub jadalnią.

Wcześniej już wspomniano o ergonomicznym aspekcie kuchni. Projektanci zaczynając swoje prace aranżacyjne, wyznaczają w kuchni kształt trójkąta, którego wierzchołki stanowią umowną strefę czystości (zlewozmywak), strefę przygotowywania posiłków (kuchenka) oraz strefę przechowywania żywności (lodówka). Natomiast boki trójkąta to ścieżki, po których się poruszamy. Wskazane jest, aby odległość między tymi trzema strefami wynosiła ok. 210 cm. W przypadku lodówki i kuchenki odległość może być o 60 cm większa

Projektanci nie zapominają również o tym, aby podczas swojej pracy wyznaczyć w kuchni optymalną przestrzeń na blaty robocze, które pozwolą na wygodne przygotowanie posiłków, gdyż będą miały odpowiednią długość. Jak już wiemy, zależnie od metrażu kuchni i naszych indywidualnych potrzeb możemy przeznaczyć na tzw. strefę roboczą określoną ilość miejsca. W przypadku średnich rozmiarów kuchni blat o długości 200 cm okaże się być w pełni wystarczający. Dodatkowo obok kuchenki i zlewu warto zamontować blaty o długości 40 cm, aby móc odstawiać w to miejsce garnki lub też umyte warzywa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.