Potrawy z ziemniaków, jakich jeszcze nie znacie.

Potrawy z ziemniaków, jakich jeszcze nie znacie.

Ziemniak, jest wdzięczną rośliną, bogatą w wartościowe składniki oraz kilka rodzajów witamin. W swoim składzie, zawiera również związki fenolowe o działaniu przeciwutleniającym. Lubią go panie domu, kucharze i fani, dobrze przyrządzonych, smakowitych dań. Ziemniak jest syty i w łatwy sposób, można z niego przygotować ciekawe, inspirujące menu. Oto kilka propozycji potraw i posiłków, o których istnieniu, mogliście państwo, jak do tej pory nie wiedzieć.

BANGERS AND MASH.

Bangers and mash, to rodzaj dania bardzo popularnego w Wielkiej Brytanii. Posiłek ten, składa się z kiełbasek (wieprzowych, wołowych lub jagnięcych), tłuczonych ziemniaków i sosu cebulowego. To danie, znajdziemy praktycznie w każdym, angielskim pubie, dlatego może ono być znane osobom, które na stałe przebywają w Wielkiej Brytanii lub posiadają doświadczenie, związane z pobytem w tym kraju.

ZIEMNIAKI PO CABAŃSKU.

Ziemniaki po cabańsku, to potrawa, która wywodzi się z Chrzanowa, miasta znajdującego się obecnie w województwie małopolskim. Jest to typowe danie jednogarnkowe, w którego skład wchodzą ziemniaki, jarzyny, takie jak marchew, pietruszka, cebula, liście kapusty oraz buraki. Do ziemniaków po cabańsku, nazywanych też często pieczonkami, duszonym lub prażonym, dodaje się również słoninę, boczek lub kiełbasę. Tak skomponowany posiłek, tradycyjnie przyrządza się, nad rozpalonym ogniskiem w żeliwnym kociołku.

PAZIBRODA.

Pazibroda, jest to danie wywodzące się z kielecczyzny. Utłuczone ziemniaki, miesza się do pazibrody, z ugotowaną wcześniej kiszoną kapustą, skwarkami wytopionymi ze słoniny oraz przyprawami i najczęściej dużą ilością pieprzu. Kapustę kiszoną, można bez problemu zastąpić, jej słodką odmianą. Zbliżonym do pazibrody daniem jest holenderski Stamppot, którego przygotowanie, polega na wymieszaniu tłuczonych ziemniaków z warzywami. Do tak przyrządzonego puree, Holendrzy najczęściej dodają wędzoną kiełbasę, smażony, drobno pokrojony boczek lub kotlet mielony typu gehaktbal.

ŚWIŃSKA KASZA.

Świńska kasza, to zupełnie zapomniana już dziś potrawa, wywodząca się ze wsi Suwalszczyzny i Wileńszczyzny. Określenia tego, biedna ludność i chłopstwo z tego regionu, używało jako nazwy potrawy, która składała się z tłuczonych ziemniaków, zaprawionych niewielką ilością mąki. Tak przyrządzone puree, nakładało się do głębokiego talerza, tak by w jego środku, powstało wgłębienie, w które wlewano sos. Sos, gospodynie wiejskie, przygotowywały ze skwarek wymieszanych w słodkiej śmietanie. Świńska kasza, była daniem powszechnym i jedzonym na co dzień.

JABKANEC.

Jabkanec jest rodzajem placka ziemniaczanego, który nadziewa się twarogiem. Potrawa wywodzi się z Czech. Jej przygotowanie, polega na ugotowaniu ziemniaków razem z łupinami, obraniu ich dopiero po ugotowaniu i następnie utarciu z dodatkiem soli. W ten sposób otrzymujemy miękkie ciasto, które rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy z niego krążki, które nadziewamy przesłodzonym twarogiem. W ten sposób powstałe, małe placuszki, sklejamy w zbliżony sposób do polskich pierogów. Kolejny krok, polega na upieczeniu na patelni jabkanców, na rozgrzanym wcześniej, do odpowiednio wysokiej temperatury, tłuszczu.

COTTAGE PIE.

Cottage pie, to inaczej rodzaj zapiekanki wiejskiej. Cottage pie, składa się z dwóch warstw. Jedną z nich, stanowi puree ziemniaczane z dodatkiem mleka, a druga warstwa zapiekanki, to potrawka z mielonego mięsa wołowego. Do przygotowania potrawki, oprócz mięsa, używa się cebuli, dowolnie dobranych warzyw oraz smakujących nam przypraw. Tak przygotowany placek, zapiekamy w piecu lub piekarniku. Na jego wierzchu powinna utworzyć się chrupiąca, ziemniaczana skórka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.