Lodówka to jeden z tych sprzętów, bez których nie wyobrażamy sobie codziennego funkcjonowania. Aby jednak w pełni wykorzystać potencjał lodówki, trzeba wiedzieć, jak przechowywać w niej żywność. Okazuje się bowiem, że to, na której półce położymy jakie produkty, ma kardynalne znaczenie dla ich świeżości i trwałości.
Jak rozmieścić żywność w lodówce?
Temperatura w lodówce wbrew pozorom nie jest jednolita – zmienia się wraz z wysokością. Znając tę prostą zasadę, należy:
- Umieszczać na górnej (najcieplejszej) półce produkty gotowe, które będą wymagały jedynie podgrzania. To także dobre miejsce na produkty i przetwory mleczne: jogurty, kefir, śmietana, maślanka. W tym miejscu można przechowywać też pieczywo i ciasta wymagające lodówki, np. tort lub sernik.
- Środkowe półki (zazwyczaj jest ich kilka) wykorzystywać do przechowywania wędlin, serów, niektórych dań gotowych.
- Dolne półki przeznaczyć na surowe ryby, mięso i drób. To najzimniejsza część lodówki i tu powinny trafić produkty najbardziej wrażliwe i narażone na łatwe zepsucie się.
Pozostaje jeszcze szuflada pod półkami i drzwi od lodówki.
Szuflada przeznaczona jest na owoce i warzywa wymagające przechowywania w niskich temperaturach. To nasza domowa chłodnia. Warto też zauważyć, że w szufladzie panuje minimalnie wyższa wilgotność, co korzystnie wpływa na świeżość warzyw i owoców.
Natomiast na półkach na drzwiach lodówki z reguły jest nieco wyższa temperatura niż w jej wnętrzu. Tu można przechowywać jajka, napoje, masło, przetwory owocowe (dżemy, powidła) sosy, keczup, musztardę.
Przestrzeganie tych zasad pozwoli na przedłużenie świeżości przechowywanych produktów
- Pojemniki do przechowywania żywności oddają cenne usługi i warto mieć ich zapas. Zamknięta w nich żywność nie obsycha, a więc dłużej jest świeża. Ponadto pojemniki zapobiegają przenikaniu zapachów.
- Umieszczanie produktów z krótszym terminem przydatności do spożycia z przodu lodówki to dobry nawyk i warto go sobie wyrobić. Jeśli żywność jest przekładana do pojemników, można oznaczać termin na karteczkach samoprzylepnych.
- Produkty wkładane do lodówki powinny być czyste i suche, nawet jeśli są w pojemnikach. Nadmiar wilgoci to prosta droga do powstania pleśni.
- Pandemia już za nami i nie ma potrzeby robienia dużych zapasów. Pękająca w szwach lodówka to nie przejaw zapobiegliwości, a niegospodarności. Ograniczona cyrkulacja powietrza sprawia, że produkty szybciej ulegną zepsuciu. No i nie ma się co oszukiwać – nie damy rady wszystkiego zjeść odpowiednio szybko. Jeśli jednak zdarzy nam się zrobić zbyt duże zapasy, warto rozważyć zamrożenie części produktów.
Jakie jeszcze zalety płyną z prawidłowego przechowywania żywności w lodówce?
Mało kto o tym myśli, ale przestrzeganie prostych zasad pozwala oszczędzać czas i pieniądze, czyli dwa dość deficytowe w ostatnim czasie towary.
Jeśli każda rzecz w lodówce ma swoje stałe miejsce, szybko i łatwo ją znajdziemy. Unikniemy dzięki temu długiego otwierania i nagrzewania lodówki, no i oszczędzimy czas.
Prawidłowo przechowywana żywność dłużej pozostaje świeża. Nie trzeba nic wyrzucać, a więc można mówić o oszczędnościach finansowych.
Warto też zauważyć, że dzięki zachowaniu higieny w lodówce unikamy chorób przenoszonych drogą pokarmową, co też nie jest bez znaczenia.
Artykuł sponsorowany