Zastawa stołowa na udane przyjęcie

Urządzamy małą kawalerkę – o czym należy pamiętać?

Każdy z nas chce, aby przyjęcia przez niego urządzone były tymi najlepszymi. Wbrew pozorom jest to ogromne wyzwanie, ponieważ na każde przyjęcie składa się wiele elementów, które trzeba mieć i wykonać. Większość imprez toczy się przy stole, który cały jest zapełniony zastawą stołową. I to właśnie często od niej zależy, czy nasi goście chętnie zasiądą do naszego stołu.

Kompletna zastawa stołowa

Talerze – w każdym zestawie powinny znajdować się przynajmniej trzy rodzaje talerzy – głęboki do zup, płytki do dania głównego i deserowy do jak sama jego nazwa wskazuje do deserów, ale również może być wykorzystany jako talerz do mniejszych przystawek. Najważniejsze, aby na stole znalazły się talerze z jednego kompletu. Porcelana Villeroy and Boch, którą można dowolnie kompletować spełni oczekiwania nawet najbardziej wykwintnych gości,

sztućce – w wersji podstawowej i zdecydowanie wystarczającej na większość organizowanych imprez powinny mieć w swoim składzie pięć rodzajów sztućców – łyżka, nóż, widelec, łyżeczka i widelczyk do ciasta. Przy wyborze całego zestawu warto zwrócić uwagę czy znajdują się w nim widelczyki do ciasta. Jeśli ich nie ma, to powinniśmy zrezygnować z ich zakupu, ponieważ jedzenie deserów łyżeczką od herbaty nie jest w dobrym guście i nie powinniśmy zmuszać do tego swoich gości,
naczynia na napoje – do obiadu koniecznie powinny zostać podane lampki do wina, lampka do wody i do soku. Szczególnie na imprezach formalnych niedopuszczalne jest picie napoi ze szklanek i kubków,

karafki i dzbanki – od wielu lat w złym guście jest podawanie napoi w kartonach, a win w butelkach. Znacznie lepiej na stole wyglądają dzbanki i karafki,

wazy, półmiski i miski – wszystko, co nakładamy na talerze powinno znaleźć się w półmisku albo w misce. Na półmiski najczęściej nakładamy mięso, a na miski ziemniaki, kluski i sałatki. Waza z zupą postawiona na stole jest bardziej praktycznym rozwiązaniem niż niesienie pełnego talerza z zupą do stolika,

sosjerki, maselniczki i solniczki – wyobraź sobie, że na pięknie zastawionym stole ląduje masło w swoim pudełku albo sól w swoim opakowaniu, na pewno taka opcja Ci się nie podoba. Dlatego też absolutnie niedopuszczalne jest takie podawanie soli i masła. W skład zastawy stołowej powinny wchodzić piękne maselniczki i solniczki. A sos powinien być podawany w sosjerce z uchem, które można złapać i nalać sobie sosu na potrawę,

serwisy do kawy – choć na stół powinny wjechać dopiero o obiedzie, wchodzą w skład zastawy stołowej. Są one wprost niezbędne do przyjęcia urządzonego w dobrym smaku,

serwis do herbaty – podawanie gorących napoi w zwykłych szklankach dawno przeszło do lamusa. Herbata powinna zostać podana tuż po obiedzie w filiżankach ze spodkiem.

Taki zestaw zapewni, że Twoi znajomi będą z zachwytem patrzeć na Twój stół, a Ty będziesz chciał wyprawiać przyjęcia znacznie częściej i cieszyć się pięknem swojej zastawy. Jeśli jeszcze nie masz kompletu wszystkich elementów, powinieneś kupić je jak najszybciej, bo to od nich zależy czy Twoja impreza trafi do tych najpiękniejszych i niezapomnianych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.